Rozhkov Sergey - berömd rysk skidskytt,världs- och europamästare, flera vinnare av världscupen. En av representanterna för landslagets stellar sammansättning. Toppen av hans framgång kom i slutet av 90-talet - början av 2000-talet.

Tidig karriär

Rozhkov Sergey
Sergey Rozhkov föddes i Murmansk den 1 april 1972. Efter skolan gick han in på Murmansk Arctic State University.

Från 12 års ålder blev han intresserad av skidåkning och redan förbii högre ålder kom han äntligen till skidskytte. Vid 24 blir han medlem av det ryska landslaget. 1995 gick han till VM för första gången. Debuten för Rozhkov är etappen i svenska Östersund i det individuella loppet. Sergey Rozhkov kör självsäkert loppet om debutanten och avslutar det på 15:e plats.

Redan nästa start gav atleten den förstakomma bland de tio bästa i världscupen. I sprinten tar Rozhkov en 7:e plats. Efter att ha gått till ytterligare tre etapper håller skidskytten totalt 8 lopp och ingår av tränarstaben i sammansättningen för världsmästerskapet.

Första medaljen

Sergey Rozhkov skidskytt
1996 hölls tävlingen på tyskaRuhpolding. Det var vid detta världsmästerskap som atleten visade ett sensationellt framgångsrikt resultat. Sergey Leonidovich Rozhkov deltar i lagloppet tillsammans med de mer rutinerade Viktor Maygurov, Vladimir Drachev och Pavel Muslimov. Idag har denna typ av skidskytte tagits bort från stora starter. Det speciella med loppet är att alla idrottare går till distansen på en gång. Vid mål bör avståndet mellan ledaren och sist i laget inte överstiga 50 meter eller 15 sekunder. Annars får laget en straffminut.

Det ryska laget var framgångsrikt i loppet,gör bara 2 missar. Vitryssarna sköt dock helt utan misstag. Därför vann Sergey Rozhkov bara en silvermedalj. Den sista fördröjningen var drygt 32 sekunder.

På den allra första etappen av cupen efter världsmästerskapet vinner Rozhkov sin första seger. I sitt signatur individuella lopp kommer han först i mål.

Det är sant att slutet på den säsongen visade sig vara suddigt.Efter den första segern kom Sergey Rozhkov först på 50:e plats i sprinten, och vid nästa etapp i österrikaren blev Hochfilzin 45:e i det individuella loppet och 36:a i sprinten.

Som ett resultat, den säsongen, hade Rozhkov 13 världscuptävlingar, gjorde 122 poäng och tog en 13:e plats.

Cupsegrar

Sergey Rozhkov biografi
Rozhkov tillbringade nästa säsong mindre framgångsrikt,klättrade på pallen tre gånger, utan undantag tog tredjeplatsen. Detta resultat uppnåddes i stafetten i Holmenkollen, lagloppet i Ruhpolding och det individuella loppet i Antholz, Italien. I slutet av säsongen tog Sergey Rozhkov en 19:e plats. Skidskytten presterade mycket mer framgångsrikt nästa säsong. Han vann stafetten i finska Kontiolahti och avslutade säsongen på 10:e plats.

Gyllene säsong

Rozhkov Sergey Leonidovich
Den mest framgångsrika för Rozhkov var säsongen 2004/2005. I nästan hälften av loppen som han deltog i kom han på pallen. Han började med en bronsmedalj i stafetten i Beitostolen, Norge.

Rozhkov gick till starten av 30 lopp, verkligen vinnakunde bara en gång. Skidskytten fick Victoria på sprinten i italienska Cesana San Sicario. Han vann silvermedaljer sju gånger och bronsmedaljer sex gånger. I slutet av säsongen gjorde Rozhkov 656 poäng och blev den femte i den totala världscupen.

Den säsongen förlorade han bara mot en landsmanSergei Chepikov, trea var fransmannen Rafael Poiret, tvåa var tysken Sven Fischer, och den store norrmannen Ole Einar Bjoerndalen vann. För Rozhkov var prestationerna vid detta VM den mest framgångsrika i karriären.

Debut i OS

Sergey Rozhkov foto
Som med alla idrottare, den viktigastede olympiska spelen blev tävlingen för Rozhkov. För första gången lyckades skidskytten ta sig till denna sportfestival 2002. Idrottsforumet hölls i amerikanska Salt Lake City.

Sergey har blivit en fullvärdig medlem av det ryska landslagetRozhkov. Hans biografi fylldes på med en mer betydelsefull sida. Som idrottare i det första laget började Rozhkov med att prestera i det individuella loppet. Han fungerade bra på alla linjer och tillät inte en enda miss. Han förlorade dock rejält mot sina rivaler. Man behöver bara säga att mästaren i denna gren vid det OS, norrmannen Ole Einar Bjoerndalen, missade målet två gånger. Rozhkov, utan att få en enda minut av straffen, tog bara 12:e plats. Det sista gapet var 2 minuter 40 sekunder.

Sprint blev nästa gren.Här, för Rozhkov, blev allt ännu värre, efter att ha gjort irriterande misstag på skottlinjen, kom han i mål bara 51:a. Jag räknade naturligtvis inte med medaljer i det fortsatta jaktloppet.

I jakten i jakten gav sig Rozhkov snabbt iväg,men gjorde ett misstag vid första svängen. Men efter att tydligt ha räknat ut de tre återstående, lyckades han förbättra sin slutposition avsevärt, efter att ha stigit från 51:a till 27:e plats.

Sista starten var stafettloppet.Rozhkov sprang i andra etappen. Viktor Maygurov var den första som gick distansen. Självsäkert passerade han sitt segment av vägen och skickade stafettpinnen till Rozhkov i rang av ledare, men Sergei lyckades inte behålla fördelen. Först gjorde han 2 straffar när han skjuter liggande, sedan ytterligare en stående. Han tappade alla fördelar och skickade stafettpinnen till sin lagkamrat Sergei Chepikov endast 5:e. Både Chepikov och Pavel Rostovtsev, som följde honom, sköt också inte utan brister, efter att ha missat 6 gånger för två. Resultat - 4:e plats av landslaget i stafetten.

OS i Turin

Återigen lyckades idrottaren prestera vid OSefter 4 år i Turin. Sergey Rozhkov kom till dessa tävlingar inte i bästa form. Foton på idrottaren visade att säsongen inte var lätt. I världscupen hade skidskytten bara en pallplats – tvåa i stafetten. Därför deltog han vid OS bara i ett lopp - masstarten.

Sista starten för Rozhkov på OSspel ägde rum den 25 februari 2006. Sergey klarade de två första raderna utan misstag, utan att göra ett enda misstag. Men att skjuta från stående position, som ofta är fallet, sviker idrottaren. Efter att ha missat en gång på den tredje och fjärde skjutlinjen uteslöt Rozhkov sig själv från listan över utmanare till en hög plats. Som ett resultat - endast den 20:e positionen med en fördröjning på 1 minut och 49 sekunder från den segerrike tysken Michael Grice.

Rozhkov avslutade sin idrottskarriär 2008. Den senaste säsongen i världscupen hade han bara tre lopp.